Jarmarki Produktów Regionalnych wejdą na stałe
Mieszkańcy Żyrardowa chcą kupować zdrowe, tradycyjne i ekologiczne produkty, bezpośrednio od producenta. Teraz to możliwe, bo na miejscowym targowisku ruszyły comiesięczne Targi Produktów Tradycyjnych i Regionalnych.
Na targi zapraszani się tylko sprawdzeni producenci np. ekologicznych jaj, wędlin, serów, konfitur, nalewek, ziół oraz rękodzielnicy, zapewnia Maciej Widawski, z-ca dyr targowiska miejskiego. Chodzi o to, żeby mieszkańcy mogli znaleźć na ich stoiskach wytwarzane według tradycyjnych polskich receptur wyroby, także te ekologiczne i zdrowe.
To ważne, bo po ekspansji supermarketów i sklepów sieciowych z miasta niemal zniknęły małe sklepiki, a te które zostały również zaopatrują się w hurtowniach. Najczęściej poszukiwane na targach są twarogi smakowe, wędliny, sery owcze i krowie, miody z małych pasiek i jaja.
Na razie targi będą odbywały się raz w miesiącu. Jeśli zainteresowanie będzie rosło, będą odbywały się częściej, zapowiada dyrekcja targowiska. /Anna Wrzesień