Rusza sezon dożynek
Miesiące przygotowań, suszenia ziół, kłosów, kwiatów i ziaren, a potem tygodnie żmudnej pracy. 15 sierpnia rozpoczyna się sezon dożynek w Polsce. W wielu sołectwach od tygodni trwają prace nad ich symbolem, tradycyjnymi wieńcami.
Wieńce dożynkowe mogą mieć różne formy i przybierać różne kształty, najczęściej łączą symbole religijne i regionalne. Zawsze wykonane powinny być z naturalnych komponentów: łodyg zbóż, ziół, kłosów, suszonych kwiatów, ziaren różnych roślin, owoców lub warzyw.
Wieńce to specjalność pań, miejscowych artystek ludowych, kół gospodyń wiejskich lub sołectw. W Starych Kozłowicach od 2 tygodni nad wieńcem pracują panie z Koła Gospodyń Wiejskich. W tym roku ich wieniec nawiązuje do sanktuarium w Miedniewicach, gdzie odbędą się tegoroczne gminne dożynki.
Pierwsze wieńce obok chleba, zostaną zaniesione jako dar za plony do kościoła 15 sierpnia. Potem, zgodnie z nową tradycją, zostaną przeniesione w korowodzie dożynkowym w miejsce, gdzie odbędzie się świecka część święta plonów. /Anna Wrzesień