Wysyp browarów rzemieślniczych
Wysyp małych, rzemieślniczych browarów. Jest ich coraz więcej, bo jest na ich produkty coraz większe zapotrzebowanie. Takie piwa można już spotkać nie tylko w miejscowych sklepach ale coraz częściej w sieciowych.
Małe browary to często mikro firmy, nastawione na produkcję głębokich, ciekawych smaków i skłonne poświęcić czas na leżakowanie produktów. Dzięki temu uzyskują piwa o unikalnym charakterze i kompozycji, które są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów.
Tylko w Żyrardowie i okolicach w ostatnim czasie uruchomiono trzy małe browary m.in. Hopium w Drzewiczu czy kilka dni temu Beer Bros w Żyrardowie. W sumie w okolicy działa ich siedem i to im zostanie zadedykowany jesienny Industrialny Festiwal Browarnictwa w Muzeum Lniarstwa w Żyrardowie.
Rekordowym rokiem dla browarów rzemieślniczych w Polsce był rok 2013, kiedy powstało ponad 20 małych warzelni, a tylko 3 zostały zamknięte. W sumie w Polsce jest przynajmniej 1000 rodzajów polskich piw, co roku odnotowywanych jest kilkadziesiąt premier. /Anna Wrzesień